Med smak av Indien

Jag gillar att testa nya saker när det kommer till mat och eftersom att jag är ny på hela den här vego grejen så blir det mycket nytt som lagas hemma i köket. För mig är detta en stor utveckling om man skulle jämföra med hur jag såg på mat för knappt tio år sedan. Då var det dom fem standard rätterna som gällde och jag var väldigt dålig på att utöka dessa till förmån för lite mer variation. Men saker händer och man förändras och det finns någonting väldigt fint och bra med det. Nyligen hittade jag ett recept på en rätt som heter korma, för mig säger det ingenting men det var verkligen jättegott. Jag har aldirg varit i närheten av Indien, man jag har ätit på en indisk restaurang en gång och minns att det var en riktig höjdare. Efter lite justeringar blev denna rätt helt vegansk och lat som jag var orkade jag inte koka ris så det fick bli extra mycket av det goda helt enkelt. Lite lyx så här på en vardag.
 
Korma
1 gul lök
1 blomkålshuvud, ca 800 g
100 g champinjoner
1 tsk hel kardemumma
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1 msk koriander
1 1/2 tsk salt
1/2 dl russin
1/2 msk Agavesirap
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl iMat
2 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl riven kokos
4 dl soygurt naturell
Olja
Färsk koriander
 
Hacka löken, skär blomkålen i små buketter och dela champinjonerna på fyra delar. Värm upp en wok eller stor stekpanna med olja. Under tiden som pannan blir varm passar du på att stöta kardemumman i morteln. Släng sen ner lök, kardemumma och spiskummin i värmen och låt fräsa i ett par minuter. Nu är det dags för blomkålen, champinjonerna, russin, gurkmeja, agavesirap och salt att också få vara med i värmen och gemenskapen. Leta fram ett lock som passa att lägga över woken/stekpannan och låt detta fräsa i lite drygt fem minuter. Men glöm inte att röra några gånger under tiden, så inte grönsakerna blir brända och arga. Nu när allt har en härligt gul färg och blomkålen fått en god konsistens, mjuk men ändå med tuggmotstånd, är det dags för vätskan och mjölet. Blanda ner vatten, iMat, mandelmjöl och kokos och låt detta koka lite försiktigt i ungefär två minuter, nu är det nästan klart. Blanda ner soygurten och eventullt hackar du ner lite färsk koriander också. Smaka av och du har lyckats på nolltid svänga ihop en resa till Indien. Men så var det ju det där riset också förstås som skulle klämmas in mellan kryddor och grönsaker. Servera det med lite gott basmati eller det ris du föredrar.


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar